Messing oorbellen: onderhoudtips

Gepubliceerd op 13 augustus 2023 om 13:06

Wat is messing ?

Bijna al mijn oorbellen maak ik uit polymeerklei. Maar ik gebruik ook messing onderdelen om los of in combinatie met klei te gebruiken.

Maar wat is messing nu juist ?

Messing is een goudkleurige legering van zink en koper. Het wordt ook wel geelkoper genoemd. Hier ziet er uit als goud, maar is het niet.

Messing is het nieuwe goud zoals ze soms zeggen. Het is minstens zo stijlvol, maar een stuk betaalbaarder.

 

Messing wordt al heel wat eeuwen voor sierraden gebruikt, maar ook voor muziekinstrumenten zoals trompetten (denk maar aan een brassband die bestaat uit koperblazers, brass is het Engelse woord voor messing), en voor decoratie- en gebruiksvoorwerpen.

Hoe houd ik messing blinkend en mooi?

Messing is op zijn mooist als het blinkt, maar kan net zoals andere metalen als zilver en koper wat dof worden of oxideren na verloop van tijd. Daarom hierbij een lesje messing schoonmaken. Ik leer je enkele huis-tuin-en-keuken manieren.

* Vloeibare zeep
Met water en een beetje vloeibare zeep maak je een sopje. Je neemt een oude tandenborstel, sopt die in het zeepmengsel en poetst de oorbellen. Spoelen en vooral goed drogen, en klaar.

 

* Citroen & zout
When life gives you lemons, dan maak je daar mee schoon! Snijd een citroen doormidden en strooi wat zout over de binnenkant. Wrijf ermee over de oorbellen en je zult zien dat het weer blinkt als nooit tevoren. Ook hier weer goed spoelen en drogen.

In plaats van citroenen kan je ook azijn met zout mengen.

 

* Tandpasta
Tandpasta werkt niet alleen goed voor zilver, maar ook voor messing! Neem een oude tandenborstel en doe er wat tandpasta op, en poetsen maar ! Nadien ook hier weer goed spoelen en met een zachte doek afdrogen.

 

* WD-40

Als je grof geschut wil inzetten, dan kan je WD-40 gebruiken. Het middel dat alle metaalsoorten blinkend schoon krijgt! Spuit een beetje op het oppervlak dat je schoon wilt maken. Nadien goed spoelen en drogen.

 

* Koperpoets

Omdat er koper in messing zit, werkt koperpoets ook perfect om messing te poetsen.

 

Oorbellen met messing opbergen

Bewaar je oorbellen zeker niet in de badkamer of andere vochtige ruimte. Hierdoor kunnen ze sneller dof worden. Bewaar ze bij voorkeur op de donkere droge plek. Bijvoorbeeld in je dressing, kleerkast of slaapkamer.

 

Oorbellen uit messing

De populaire oorbellen uit messing zijn terug in voorraad (of toch wanneer ik dit schrijf, want vorige keer waren ze snel uitverkocht).
Met nog 2 nieuwe versies erbij namelijk de XXL blaadjes en de zilverkleurig gecoate versie van de XL blaadjes.

 

Afmetingen (zonder haakje)

  • Libel: 2 cm hoog, 2,7 cm breed
  • Blad M: 2 cm hoog, 1,5 cm breed
  • Blad L: 3,5 cm hoog, 2 cm breed
  • Blad XL: 4,5 cm hoog, 2,7 cm breed
  • Blad XXL: 6,2 cm hoog, 2,7 cm breed