Duurzame en lokale grondstoffen

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 18:03

Lokaal of toch Belgisch kopen vind ik belangrijk. 

Mijn liefde voor de natuur zorgt er ondermeer voor dat ik bewuste keuzes probeer te maken. Zo ook voor de materialen, grondstoffen en onderdelen die ik koop om oorbellen te maken. Het is niet voor alle onderdelen en materialen die ik gebruik mogelijk, maar ik doe mijn best. Ik probeer Belgisch (en anders toch zeker Europees) te kopen, en denk aan producten / leveranciers met een lage ecologische voetafdruk, duurzame materialen, CO₂-neutraal transport, ...

De polymeerklei die ik gebruik wordt ofwel in België geproduceerd (deze van het merk Cernit) ofwel in Duitsland (het meer bekende merk Fimo).

Polymeerklei uit China of USA gebruik ik absoluut niet. Waarom het ver gaan zoeken als er dichtbij een vergelijkbaar product verkrijgbaar is van een uitstekende kwaliteit?

Of ik Cernit of Fimo gebruik hangt van de kleuren en effecten af.

De primaire kleuren koop ik in grote blokken om zo ook minder verpakkingsmateriaal te hebben, maar de speciale soorten zoals metallic, doorschijnend etc zijn enkel in kleine blokjes verkrijgbaar.

 

Voor de cutters (uitsteekvormpjes) die ik zelf ontwerp en print met onze 3D printer, gebruik ik PLA filament dat in Nederland geproduceerd wordt.

Maar wat is PLA eigenlijk? Is dat wel een milieuvriendelijk materiaal? PLA (van het Engels polylactic acid) wordt gemaakt uit melkzuur. Polymelkzuur of polylactide is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur. Dit melkzuur is afkomstig uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel.

PLA is een thermoplast. Dat betekent dat het door hitte te vervormen is.

Het is biologisch afbreekbaar in industriële compostering (dus niet thuis op je composthoop gooien). 

 

Mijn drukwerk (oorbellenkaartjes, stickers, bedankkaartjes etc) komt van bij drukkerij Zwartopwit. 'Duurzaam drukwerk' is voor deze drukkerij geen vage slogan maar sinds jaar en dag een voorwaarde. Zij houden zich steevast aan volgende 5 groene vuistregels:

  • een papiergamma met een duurzame herkomst
  • groene grondstoffen als basis voor topkwaliteit
  • 100% CO₂-neutrale productie en levering
  • investeringen in lokale natuurprojecten
  • 100% recyclage en slim hergebruik van overschotten

Lees meer over hun duurzame aanpak.

 

De oorbellendoosjes die ik gebruik als kadoverpakking en om de statementoorbellen veilig bij jou te krijgen, zijn ook ideaal om je oorbellen in te bewaren of mee te nemen als je op reis gaat of een weekendje weg.

Niet enkel leuk om kado te geven, maar ook voor jezelf.

Geen wegwerpproduct dus maar iets wat je kan blijven gebruiken.

Ik heb dan ook gekozen voor duurzame en milieuvriendelijke doosjes. Geproduceerd in Denemarken, gemaakt van FSC®-gecertificeerd karton en watergebaseerde lijm.